Powered by Google TranslateTranslate

Nov 2021 How to photograph a squirrel

Een paar keer per jaar ga ik met een vriendin naar een fotohut. Deze keer hebben we gekozen voor een hut waar veel eekhoorntjes te zien zijn. Zeker in de wintermaanden zijn ze erg fotogeniek vanwege de pluimpjes op de oren. De lange rit naar de hut is gelukkig geen probleem, we hebben tijdens de rit altijd voldoende bij te kletsen en te lachen.

Na onze aankomst waren we al snel geinstalleerd omdat we niet ver hoefden te lopen vanaf de parkeerplaats. De setting staat al klaar en na het neerleggen van wat voer konden we al snel starten.

De start was echt hilarisch, als je weinig in een fotohut zit dan is het elke keer weer inkomen. Eerst is alles onscherp, dan te donker, echt worstelen met de instellingen zoals de sluitertijd en de iso. Daarom besloot ik deze post te schrijven, zodat ik de volgende keer alles nog eens terug kan lezen.

Het was deze keer ook echt een hele donkere dag, waardoor ik het grootste gedeelte met een iso van 12800 heb gefotografeerd. Nu weet ik dat dit van mijn camera niet een heel groot probleem is gelukkig, zolang ik maar een juiste sluitertijd heb.

In deze periode van het jaar zijn de eekhoorntjes op zoek naar een partner en zitten ze ook veel achter elkaar aan. Dat is zo leuk om te zien, maar haast onmogelijk om op een donkere dag te fotograferen. Ik heb dan ook heel veel foto’s waar alleen een staart of een pootje op staat. Sommige foto’s staat zelfs helemaal niets op, behalve een paar druppeltjes of wat vuil dat door de lucht vliegt.

Als iemand op zo’n dag een geluidsopname zou maken van ons, dan schrikken ze van de woorden die wij er uitflappen. Maar zo’n dag in de hut geeft ons zoveel plezier en energie dat we ons elke keer voornemen dit vaker te gaan doen.

Maar goed, hoe maak je dan wel mooie foto’s van eekhoorntjes of vogels. Ik fotografeer zelf met de Canon 6 D mark II en de 100mm-400mm f5,6 zoomlens. Ik gebruik geen (polarisatie)filters, extender of voorzetlenzen, want die nemen nog meer licht weg waardoor de sluitertijd nog trager worden.

Het belangrijkst is een zo snel mogelijke sluitertijd in te stellen en dat doe ik door de AV-voorkeuze stand te gebruiken. Ik stel de camera in op f5,6 en wil een sluitertijd hebben tussen de 1/1000 en de 1/2000 om de snelle bewegingen te kunnen bevriezen. Vervolgens kijk ik dan op welke iso ik mijn camera moet instellen en maak wat proef foto’s.

Op een lichte dag kan de iso laag worden ingesteld, maar op deze bewolkte dag ben ik gestart met iso 6400 en daarna zelfs op 12800. Dit is best flink hoog, maar door 1 stop extra te belichten, dus door de belichtingscompensatie net iets naar rechts te zetten, blijft de ruis acceptabel.

Wanneer de instellingen goed staan is het vervolgens van belang om de focus op de juiste plek in te stellen. Ik gebruik spotmeting voor het licht en zet de camera op Al Servo en het maken van meerdere opnames achter elkaar. Vervolgens stel ik de camera in op 1 scherpstel punt. Dat scherpstelpunt richt ik altijd op het oog van de eekhoorn of de vogel. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het volgen van een dier wat zo snel beweegt is een hele uitdaging.

Dus ik stel vaak scherp op een plek waarvan ik verwacht dat het dier naar toe zal gaan bewegen. Dus bijvoorbeeld op voer of een nootje en wacht dan tot het oog in beeld komt. Dat vraagt een snel reactievermogen en daardoor krijgen we regelmatig de slappe lach, ondanks dat dit toch wel een serieuze bezigheid is.

Untitled photo
Untitled photo

Maar goed, hoe maak je dan wel mooie foto’s van eekhoorntjes of vogels. Ik fotografeer zelf met de Canon 6 D mark II en de 100mm-400mm f5,6 zoomlens. Ik gebruik geen (polarisatie)filters, extender of voorzetlenzen, want die nemen nog meer licht weg waardoor de sluitertijd nog trager worden. Het belangrijkst is een zo snel mogelijke sluitertijd in te stellen en dat doe ik door de AV-voorkeuze stand te gebruiken. Ik stel de camera in op f5,6 en wil een sluitertijd hebben tussen de 1/1000 en de 1/2000 om de snelle bewegingen te kunnen bevriezen. Vervolgens kijk ik dan op welke iso ik mijn camera moet instellen en maak wat proef foto’s.

Op een lichte dag kan de iso laag worden ingesteld, maar op deze bewolkte dag ben ik gestart met iso 6400 en daarna zelfs op 12800. Dit is best flink hoog, maar door 1 stop extra te belichten, dus iets over te belichten blijft de ruis acceptabel. Wanneer de instellingen goed staan is het vervolgens van belang om de focus op de juiste plek in te stellen. Ik gebruik spotmeting voor het licht en zet de camera op Al Servo en het maken van meerdere opnames achter elkaar. Vervolgens stel ik de camera in op 1 scherpstel punt. Dat scherpstelpunt richt ik altijd op het oog van de eekhoorn of de vogel.

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het volgen van een dier wat zo snel beweegt is een hele uitdaging. Dus ik stel vaak scherp op een plek waarvan ik verwacht dat het dier naar toe zal gaan bewegen. Dus bijvoorbeeld op voer of een nootje en wacht dan tot het oog in beeld komt. Dat vraagt een snel reactievermogen en daardoor krijgen we regelmatig de slappe lach, ondanks dat dit toch wel een serieuze bezigheid is.

Untitled photo
Untitled photo
  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In

Original text